diumenge, 19 de febrer del 2012

Centenars de milers de ciutadans protesten contra la reforma laboral de Rajoy

Unes 400.000 persones, segons els sindicats (30.000 segons la Guàrdia Urbana), s'han manifestat per Barcelona aquest matí per protestar contra la reforma laboral recentment aprovada pel Govern. Les marxes d'aquest diumenge són la primera mobilització social a què s'enfronta l'Executiu de Mariano Rajoy. S'han celebrat protestes a 57 ciutats de tot Espanya, amb cites a Catalunya a les quatre capitals de província i a la ciutat de Tortosa.

Un grup de manifestants disfressats, a la manifestació de Barcelona. JOAN CORTADELLAS
Aspecte de la protesta al passeig de Gràcia, a Barcelona. JOAN CORTADELLAS
La manifestació de la capital catalana, convocada pels sindicats UGT i CCOO, ha comptat amb el suport d'ICV, EUiA, ERC i el PSC, que han desfilat per aquest ordre amb els seus propis lemes per darrere de la pancarta principal. Entre els dirigents polítics que s'han sumat a la protesta hi havia els socialistes Pere Navarro i Carme Chacón, l'ecosocialista Joan Herrera i el republicà Oriol Junqueras, entre altres.
A l'inici de la protesta, els secretaris generals dels sindicats UGT i CCOO a Catalunya, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, respectivament, han reiterat que l'objectiu de la convocatòria és aconseguir que l'Executiu de Rajoy canviï la reforma. “El Govern haurà d'escoltar la veu del carrer i obrir un procés de negociació dilluns”, ha declarat Álvarez, que ha afegit que també CiU, que recolza el decret, ha d'escoltar les protestes ciutadanes.

Cauts amb la vaga general

Els sindicats segueixen sent cauts davant la possibilitat d'una vaga general. Primer, han afirmat, s'ha d'esperar a la reacció del Govern a la mobilització d'avui. “Estem al carrer i seguirem estant-hi”, ha dit Gallego, que ha insistit que, si l'Executiu de Rajoy no fa marxa enrere “s'arribarà on s'hagi d'arribar".
En tot cas, el líder de CCOO de Catalunya Gallego ha insistit que el país es paralitzarà quan ho vulguin els sindicats i no quan ho desitgi el Govern. Els sindicats volen evitar convocar una vaga massa aviat, i assegurar-se que en cas de convocar-la tindria un seguiment massiu, ja que si no la seva posició quedaria molt debilitada.
Els dirigents polítics de PSC, ICV i ERC han criticat la reforma laboral perquè no contribueix a crear ocupació, però sense aprofundir en el tema de la vaga, i s'han mostrat més partidaris d'esperar. "El Govern ha de reconsiderar la seva posició", ha afirmat Navarro. "Aquí som molts, l'Executiu hauria de plegar veles", ha dit Herrera. Per Junqueras, el Govern ha adoptat una posició "provocadora, com si volgués una vaga general".
Els manifestants han marxat enmig d'un ambient animat i darrere la pancarta “Ni reforma laboral ni retallades”. Després de la lectura d'un manifest contra la reforma laboral per ser "injusta" amb els treballadors, "ineficaç per a l'economia i inútil per crear ocupació", s'ha donat per finalitzat l'acte amb el cant de La Internacional i Els Segadors.

La resta de Catalunya

A Tarragona, més de 4.000 persones s'han manifestat per la Rambla Nova cap a la Delegació del Govern. La protesta ha tingut uns lleus enfrontaments verbals quan han coincidit els manifestants convocats pels sindicats CCOO i UGT amb els 1.000 que protesten amb CGT. “Menys pactar i més lluitar”, han corejat aquests últims al mateix temps que demanaven la convocatòria d'una vaga general, segons informa Rafael Morales.


A Lleida la manifestació de protesta contra la reforma laboral ha reunit unes 1.500 persones, que han recorregut els carrers del centre de la ciutat entre la plaça Ricard Vinyes, punt de sortida, i la plaça de la Pau, on es troba la Subdelegació del Govern.
A Girona s'han reunit milers de persones (4.000, segons càlculs de la policia; 8.000, segons els sindicats) i s'han manifestat durant una hora pels principals carrers de la ciutat per mostrar el seu rebuig a la reforma. Els manifestants s'han reunit a la plaça del Vi, davant l'ajuntament de la ciutat.
Els actes de protesta s'han desenvolupat sota càntics contra la nova llei i han transcorregut sense incidents. L'únic destacable ha estat a Lleida, on cap al final del recorregut han llançat ous contra la façana de la Subdelegació del Govern.