dissabte, 26 de novembre del 2011

DESNONATS CONTRAATAQUEN

Famílies desnonades es comencen a instal·lar a l'edifici ocupat d'Hostafrancs

Els nous veïns preveuen que els propietaris denunciïn aviat el cas i que el jutge l'arxivi com va passar amb l'immoble de Nou Barris

Cinc famílies han entrat aquest divendres a viure, i set més ho faran els pròxims dies, a l'edifici del barri barceloní d'Hostafrancs okupat pel moviment 15-M per allotjar desnonats i aturats en diferents situacions d'emergència social.

"Avui és el dia que es converteixen en veïns de Sants i prenen possessió de les seves vivendes", ha reivindicat el portaveu de la comissió del moviment 15-M al barri de Sants, Ferran Aguiló, minuts abans que les famílies entressin al número 3 del carrer d'Hostafrancs amb l'aplaudiment d'una quinzena de veïns.

L'immoble, segons el portaveu, és propietat d'una immobiliària i d'una entitat financera, i fa més de tres anys que està buit, i per això ha defensat fer un "ús social de les vivendes deshabitades".

"Cobrim necessitats bàsiques amb recursos existents", ha considerat Aguiló, que ha culpat les administracions d'incompetència i rigidesa a l'hora d'afrontar el problema de l'accés a la vivenda.

Les famílies, o "unitats familiars" com ha preferit qualificar-les el portaveu, aniran ocupant l'immoble de forma gradual, ja que l'obra no estava acabada, i els voluntaris la van condicionant a poc a poc.

El cas d'Arantxa

Entre les famílies que han entrat aquest dijous hi ha la família d'Arantxa, que viurà a l'immoble amb la seva parella i els seus dos fills: un de tres anys i un que acaba de néixer i té importants problemes respiratoris.

Arantxa ha explicat que els van desnonar del pis en què vivien com a llogaters --tots dos estaven en atur--, després van recórrer a la vivenda dels pares de la seva parella: un apartament de 35 metres quadrats en què convivien set persones, gens recomanable, segons ella, per a la salut del seu fill petit.

El col·lectiu té esperances de no ser desallotjat, ja que considera que la decisió del jutge sobre l'edifici okupat pel mateix moviment al districte de Nou Barris --va decidir arxivar la causa i no desallotjar-lo-- pot crear precedent.

En el cas de l'immoble de Nou Barris, el jutge va justificar la seva decisió en el fet que no és una infracció penal, i es va alinear així amb els arguments de la defensa dels ocupants imputats que demanava que se seguís el procediment per la via civil, ja que no s'estava causant un dany greu a la propietat.

No obstant, estan a l'espera de la denúncia per part de la immobiliària propietària de l'immoble, que preveuen que rebran aquest dilluns.

Reacció municipal

El primer tinent d'alcalde i responsable municipal de Seguretat, Joaquim Forn, ha explicat en roda de premsa que la responsabilitat sobre els blocs okupats no recau sobre el consistori sinó sobre el jutge que ha de resoldre les denúncies interposades pels propietaris dels blocs.

"Són ocupacions de vivendes privades i és el jutge qui ha de decidir si els Mossos desallotgen o no. Poca cosa més hem d'afegir per la nostra part", ha sentenciat.