dilluns, 23 d’abril del 2012

LA DRETA CAU A FRANÇA


LA DRETA CAU A FRANÇA


LES PRESIDENCIALS FRANCESES

Hollande sí, Sarkozy no

El president francès cau derrotat en la primera volta, mentre Le Pen arriba a prop d'un 20% dels vots

El candidat socialista representa la via a la reactivació econòmica sense abandonar el model de cohesió social

Dilluns, 23 de abril del 2012 - 00:54h. Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text
EL PERIÓDICO / París
La dinàmica de canvi es confirma a França. L'escrutini ha confirmat el que els sondejos avançaven des de la tarda. El candidat socialista, François Hollande, ha derrotat el president i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, en la primera volta de les presidencials, en què la ultradreta de Marine Le Pen registra un considerable avanç i desplaça el centrista François Bayrou com a tercera força del país.

Francois Hollande, candidat socialista a les eleccions presidencials franceses, ha votat aquest matí a Tulle. JACKY NAEGELEN | REUTERS
El candidat socialista a les eleccions presidencials va aconseguir aquest diumenge un 28,20% dels vots, poc més d'un punt davant del president Nicolas Sarkozy, segons dades oficials amb més del 85% dels vots escrutats. El Ministeri de l'Interior francès va indicar que el president candidat va arribar al 27% dels vots. Els dos candidats, els més votats en aquesta primera ronda, passen per tant a disputar la segona ronda, que se celebrarà el 6 de maig. Marine Le Pen, candidata del Front Nacional, va arribar amb un 5,4 milions de vots un total del 18,6% i el quart classificat va ser el del Front d'Esquerra, Jean-Luc Mélenchon, amb un 10,9%. Les dades oficials confirmen la tendència anunciada per diferents sondejos, publicats al tancament dels col·legis electorals, a les 20.00 hores locals (18.00 GMT).

¿En mans de Le Pen?

Amb aquests resultats, el president francès queda en mans dels votants de Marine Le Pen, enfortida després d'haver aconseguit un resultat històric per a la ultradreta, pròxim al 20% dels vots. El triomf d'Hollande és interpretat per la majoria dels analistes francesos com el resultat de les decisions de política econòmica dels últims anys de Sarkozy, que si bé han controlat moderadament l'expansió de la crisi al país no ha aconseguit injectar esperança en la població.

Nou model econòmic

Hollande representa un model alternatiu a l'eix actual francoalemany, que persegueix la reactivació econòmica mitjançant un model de protecció i solidaritat compatible amb la recuperació econòmica i sense abandonar els criteris de cohesió i justícia social. Resulta una aposta arriscada que potser aventura o un conflicte o una sortida a l'estrangulament econòmic viscut els últims anys al sud d'Europa.
La segona volta es presenta a priori més fàcil per a l'aspirant socialista que per a Sarkozy. Els votants d'esquerres a França li donaran el seu suport, en molts casos no tant pel seu poder de convicció com per foragitar qualsevol presagi d'un segon mandat de Sarkozy. Tant la candidata ecologista, Eva Joly, com el del Front d'Esquerra, Jean-Luc Mélenchon, ja han fet crides al vot de l'esquerra per fer fora Sarkozy de l'Elisi.

Nivells de popularitat mínims de Sarkozy

Mentrestant, Sarkozy pateix els nivells de popularitat en mínims històrics per a un inquilí de l'Elisi. El viratge cap a postulats propis de la ultradreta protagonitzat per Sarkozy --malgrat que la gestió del president de les massacres comeses a Tolosa i Montauban per l'islamista Mohamed Merah va semblar acontentar els votants d'aquesta ala ideològica-- no ha evitat un ascens de la candidata del Front Nacional, Marine le Pen.
La victòria d'Hollande posa fi a una campanya dominada pels assumptes essencialment francesos, la crisi econòmica, la pèrdua de la màxima consideració de França per part de les agències de qualificació de risc i per l'absència en el debat dels assumptes de política exterior. Durant les pròximes dues setmanes els dos rivals tenen davant seu la possibilitat de perfilar les seves opcions i de jugar les seves últimes cartes, amb la mà a favor d'Hollande i sense poder estalviar ni una sola carta Sakozy.